Opgelet.

De geschiedenis is nog in volle ontwikkeling. Deze word verder aangevuld en geïllustreerd met foto's 

Onze vereniging werd opgericht op vrijdag 24 april 1987. Binnen twee jaar bestaan we 40 jaar. Maar eigenlijk is het allemaal al begonnen in 1978. In dat jaar kreeg huidig voorzitter, tevens stichter van de vereniging, via een artikeltje in de krant, weet van de organisatie van Europese verbroederingstochten in het kader van de ‘Europamarsen’. Hij schreef zich meteen in voor de editie van dat jaar. Zo nam hij van 1978 tot 1980 deel aan volgende Europese verbroederingstochten :

  • in 1978 : van Oostende naar Brussel
  • in 1979 : van Oostende naar Brussel
  • in 1980 : van Canterbury naar Straatsburg

In 1980 werd hij opgenomen in het bestuur van de vzw Europamars met zetel in Brussel. Van 1981 tot 1985 nam hijzelf de organisatie en de leiding op zich van volgende Europese verbroederingstochten :

  • in 1981 : van Rochester via Oostende naar Brussel
  • in 1982 : van Canterbury via Oostende naar Straatsburg
  • in 1983 : van Canterbury via Brussel naar Luxemburg
  • in 1984 : van Terneuzen via Gent naar Brussel
  • in 1985 : van IJzendijke via Gent naar Straatsburg

De hoge organisatie- en inschrijvingskosten, de soms lange en zware etappes, de zenuwslopende verbindingsroutes met boot en trein, en de duur van zo’n onderneming zijn er de oorzaak van geweest dat deze tochten een stille dood zijn gestorven. Er werd trouwens niet alleen vanuit Engeland en Nederland vertrokken, ook vanuit o.a. Italië, Duitsland en Frankrijk vertrokken wandelaars naar één van de drie hoofdsteden van de Europese Gemeenschap. Door het verdwijnen van dit groot Europees verbroederingsinitiatief verdwenen ook de contacten en de vriendschapsbanden over de grenzen heen. Na overleg met de deelnemers van toen besloot huidig voorzitter de ‘Belgisch-Nederlandse Wandelverbroedering’ op te richten. De doelstellingen waren duidelijk : de Europese verbroederingsgedachte over de grenzen heen in stand houden; de vriendschapsbanden en de contacten met de deelnemers van toen en met de wandelclubs die het initiatief steunden vast te houden. Anno 2025 blijven deze doelstellingen nog altijd overeind, ook al zijn vele wandelvrienden van toen reeds overleden.

 

Het eerste wapenfeit van de vereniging na de stichtingsvergadering op vrijdag 24 april 1987 was de aansluiting bij de ‘Vlaamse Wandel, Jogging en Loop Liga’ (V.W.J.L.). Op woensdag 12 augustus 1987 werd daarvoor de aansluitingsaanvraag ondertekend door de heer Guy De Jaeger (voorzitter), mevrouw Annie Scherbeyn (ondervoorzitter) en mevrouw Greta Mauws (penningmeester). Op zaterdag 03 oktober 1987 werden we dan op de Algemene Vergadering van de V.W.J.L. te Beernem als organisatiecomité aanvaard en kregen we het stamnummer 195.

 

De eerste organisatie had plaats op zaterdag 02 april 1988. Het was een verbroederingstocht die in groep werd afgelegd tussen IJzendijke (Provincie Zeeland/Nederland) en Gent over een afstand van 45 km.. Deze organisatie was een samenwerking tussen ‘Wandelsportvereniging Jeugdbelang IJzendijke’ en de ‘Belgisch-Nederlandse Wandelverbroedering’.

 

De allerlaatste organisatie binnen het georganiseerd wandelen had plaats op zaterdag 26 maart 2022. In het kader van de ‘Te Gekke Wandelingen’ werd een namiddag-, avondwandeling door Gent georganiseerd vanuit het Museum Dr. Guislain.

 

De weg die de vereniging sinds zijn ontstaan heeft afgelegd is niet altijd over rozen gegaan. Aangezien het bestuur eind de jaren negentig niet meer akkoord kon gaan met de werking binnen de V.W.J.L. werd op woensdag 06 augustus 1997 een aangetekend schrijven verstuurd naar de federatie met de melding dat we ontslag namen uit de federatie. Deze brief werd ondertekend door het voltallig bestuur, met name de heren Guy De Jaeger (voorzitter/secretaris), Ronny Van Damme + (ondervoorzitter), Alexis Bertens (beheerder) en mevrouw Greta Mauws (penningmeester).

 

Op zaterdag 29 maart 1997 waren we reeds uitgenodigd geweest op de Algemene Vergadering van de Vlaamse Wandelfederatie (V.W.F.) met betrekking tot onze aansluiting vanaf 01 januari 1998. Na onze vereniging te hebben voorgesteld werden we als lid aanvaard onder het stamnummer O. 001. Om onze aansluiting kracht bij te zetten en ons vooral te tonen aan de wandelclubs uit de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, organiseerden we op zondag 22 februari 1998 een busreis naar de ‘Nationale V.W.F. Wandeldag’ te Haacht (Provincie Vlaams-Brabant). Ook de jaren nadien zouden we nog busreizen organiseren naar deze hoogdag binnen de wandelsport.

 

Onze eerste passage bij de ‘Vlaamse Wandelfederatie’ zou echter maar van korte duur zijn. Op vrijdag 07 september 2001 werd een schrijven gericht aan de Raad van Beheer van de ‘Vlaamse Wandelfederatie’ dat we met ingang op 01 januari 2002 ontslag namen bij de federatie. Vanaf 01 januari 2002 werden we lid bij de nieuwe opgerichte wandelfederatie, de ‘Vrije Vlaamse Recreatiesporten’ (V.V.R.S.) onder het stamnummer VO 001. Onze overgang naar het V.V.R.S. vierden we op zaterdag 19 januari 2002 met een daguitstap al over de provinciegrenzen heen. Om 07u00 vertrokken we op het kerkplein van Sint-Amandsberg met de bus naar Kelmis (Duitstalig landsgedeelte) om er deel te nemen aan de ‘30ste Jubileum Winterwanderung’ van onze wandelvrienden van ‘Marschfreunde Kelmis’. Op de terugweg hielden we halt in Wellen (Provincie Limburg). We bezochten daar eerst de ‘Stroopfabriek van Vrolingen’ in werking. Nadien waren we te gast bij onze wandelvrienden van de ‘Wellense Bokkerijders’ waar ons een culinair verbroederingsbanket te wachten stond. In aanwezigheid van een aantal bestuurders van het V.V.R.S. werd dit een avond om nooit te vergeten. Het was al na middernacht toen we onze thuisbasis bereikten.

 

Het bestuur haalde in 2002 trouwens alles uit de kast om aan vriend en vijand te tonen dat we wel degelijk een zeer actieve wandelvereniging waren die de verbroederingsgedachte in het vaandel droeg. In het weekend van vrijdag 04 oktober t/m. zondag 06 oktober 2002 organiseerden we een weekend naar Maassluis (Provincie Zuid-Holland/Nederland) om te verbroederen met onze zustervereniging ‘Wandelsportvereniging V.T.M. Maassluis’. Op vrijdagavond maakten we de opening van de ‘Furieade-Feesten’ mee en aanschouwden we het prachtig vuurwerk op de Nieuwe Waterweg. Op zaterdag namen we deel aan de ‘Furieade-Marsen’, bezochten we de ‘Furieade-Feesten’, waarna ’s avonds een groot verbroederingsfeest losbarstte tussen beide verenigingen. Op de terugweg naar huis op zondag brachten we nog een bezoek aan onze wandelvrienden van ‘W.S.V. Neo Crescendo’ in Made (Provincie Noord-Brabant/Nederland).

 

Dit prachtig eerste jaar onder de vleugels van de ‘Vrije Vlaamse Recreatiesporten’ sloten we af met ons ‘10de Jubileumbanket der Verbroedering’. Op zaterdag 23 november 2002 waren heel wat genodigden van binnen- en buitenlandse wandelclubs en federaties aanwezig in feestzaal “’t Molenhof” te Zwijnaarde om met ons dit jubileum te vieren. Een aantal bleven zelfs in Gent overnachten.

 

We bleven vijf jaar lid van de ‘Vrije Vlaamse Recreatiesporten’, om vanaf 01 januari 2007 opnieuw de overgang te maken naar de ‘Vlaamse Wandelfederatie’. Op de Algemene Ledenvergadering van de vereniging op zaterdag 18 februari 2006 werd deze overgang uitvoerig uit de doeken gedaan. In het verslag van deze vergadering dat ook in het clubblad werd gepubliceerd werd onder agendapunt 7 de volgende dubbele vraag gesteld : “Blijven we bij het V.V.R.S. of gaan we naar het V.W.F.?”. “Moeten we nog langer lid blijven bij een federatie waar we geen enkele steun meer moeten van verwachten?”. Het antwoord was unaniem : NEEN! Om onze overgang kracht bij te zetten en ons te tonen aan onze wandelvrienden uit de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant binnen de Vlaamse Wandelfederatie, waren de eerste twee verplaatsingen naar ginder twee kleppers van tochten. Op zondag 25 februari 2007 namen we deel aan de ‘Nationale V.W.F. Wandeldag’ in Herk-de-Stad (Provincie Limburg), een organisatie van onze vrienden van ‘W.S.V. Horizon Donk’. Op zondag 11 maart 2007 waren we te gast op de ‘Jubileumtocht 30-jarig bestaan Wandel Sportclub Langdorp’ in Aarschot (Provincie Vlaams-Brabant). Van deze wandelhoogdagen zouden er nog vele volgen, ook in de provincie Antwerpen.

 

Wie toen dacht dat dit onze laatste halte zou zijn qua lidmaatschap bij een wandelfederatie had het verkeerd voor. We zijn intussen in het jaar tweeduizend vijftien, op zeventien augustus, om veertien uur. Na lange onderhandelingen ligt er een fusievoorstel op tafel tussen ‘Aktivia’, de ‘Vlaamse Wandelfederatie’ en de ‘Vrije Vlaamse Recreatiesporten’. Dit resulteert uiteindelijk in de oprichting van een nieuwe eengemaakte Vlaamse Wandelfederatie, genaamd ‘Wandelsport Vlaanderen’ (WSVL). We waren intussen al 18 jaar, van 1998 t/m. 2015 ondergebracht bij de provincie Antwerpen. 18 jaar zijn we vele uren onderweg geweest naar provinciale vergaderingen in alle uithoeken van de provincie Antwerpen en naar nationale vergaderingen in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Door de fusie werden we opnieuw ondergebracht bij de provincie Oost-Vlaanderen. Na 18 jaar kwamen we weer thuis en kregen we het stamnummer 3001.

 

Om deze fusie te vieren werd op zondag 28 februari 2016, de ‘Nationale Wandeldag – Vlaanderen Wandelt’ georganiseerd te Hofstade (Provincie Vlaams-Brabant). Op deze zonovergoten prachtige zondag kwamen uit alle hoeken van Vlaanderen 12.116 wandelaars opdagen waaronder 10.379 wandelaars aangesloten bij een wandelclub van de federatie. Het ‘Bloso Domein Hofstade’ waar de start en aankomst plaats vond was voor één dag het wandelparadijs voor duizenden enthousiaste wandelaars. Wat een voltreffer voor het bondsbestuur, wat een schitterend evenement! De ‘Belgisch-Nederlandse Wandelverbroedering’ was daar met 11 leden aanwezig. Intussen zijn we reeds 9 jaar verder. De wandelsport heeft de financiële crisis en de coronapandemie overleefd, met dank aan al diegenen die daarvoor hun steentje hebben bijgedragen.